[...] „cudowne”, np. 24.2% stanowiła skrobia kukurydziana (samo zdrowie), 20% olej kukurydziany, 7% dekstroza (cukier), syntetyczne polisacharydy, mieszanka chemicznych soli, białko sojowe itd. Aha, chciałbym zobaczyć, co by się stało z ludźmi, których by faszerowano taką „prozdrowotną” dietą. Już bez karagenu spowodowałaby ona większość znanych [...]
[...] w owoce. Mleko zawiera liczne hormony, które mają korzystny wpływ, ale jest też sporo takich, które zwyczajnie szkodzą człowiekowi. W zupełnie innej kategorii znajduje się białko serwatkowe, jednak również nie mieszałbym go z mlekiem, ale z wodą. „Musisz wykonywać dużo powtórzeń np. przysiadów czy martwego ciągu w czasie treningu siłowego, by [...]
Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]
[...] dla początkującego mężczyzny 3000 kcal. Dzień pierwszy: Energia 3005 kcal. Białko: 170 g Tłuszcze: 95 g Węglowodany: 380 g Śniadanie: Owsianka Daktyle suszone 20 g Odżywka białkowa WHEY ALLNUTRION 20 g Płatki owsiane 70 g Mleko UHT 3,2% tłuszczu 300 ml Śniadanie II: Tortilla z mięsem i warzywami Tortilla pełnoziarnista 65 g Mięso z piersi [...]
[...] reakcję immunologiczną. W tym przypadku reakcja może wystąpić natychmiast, jak i po kilku dniach, objawy mogą dotyczyć układu pokarmowego, ale nie tylko. Alergia na białko mleka może objawić się wysypką, niewydolnością oddechową, czy wystąpieniem obrzęków. Nietolerancja laktozy, sama w sobie nie powoduje reakcji immunologicznej. Jak [...]
Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie. Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]
[...] brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę Ostatnim elementem jest białko, które u osoby będącej na diecie na masie ma wpływać na regenerację tkanki mięśniowej. Białko jednak nie tylko dostarcza aminokwasów niezbędnych do tworzenia nowych [...]
Sytuacja w ostatnim czasie w pobliżu naszych granic stała się mniej stabilna, ale to nie znaczy, że wcześniej na świecie nic się nie działo. Jeśli korzystasz wyłącznie z polskojęzycznych serwisów informacyjnych i oglądasz telewizję, to nie dowiesz się prawie niczego, co dzieje się na świecie. W rzeczywistości wojny toczyły się, toczą się i będą [...]
W ostatnim czasie zauważyć można coraz większy odsetek ludzi, którzy świadomie rezygnują z jedzenia mięsa i przechodzą na wegetarianizm. Dieta wegetariańska eliminuje z diety wszystkie lub tylko niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianizm nie jest też jednostronnym rodzajem diety. Wyróżnia się w nim różne odmiany, jedne są mniej, a [...]
[...] mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy też niektóre frakcje białkowe. Negatywny wpływ nabiału Z drugiej jednak strony moda na wykluczenie nabiału z diety ma swoje uzasadnienie. Pierwszą kwestią są alergie. Z badań wynika, iż na [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] prawie 12 porcji pełnoziarnistych pokarmów uzyskanych ze zbóż. Jednak dobroczynny wpływ nabiału to nie tylko ilość i jakość wapnia. Białko Powiedziałem już wyżej o tym, że białko jest jednym z najcenniejszych składników pokarmowych, mogących wpływać na stan naszego układu kostnego. Również pod tym kątem produkty mleczarskie są niezwykle [...]
[...] się do rozwoju nowotworów (szczególnie u osób mających problem z nabieraniem tkanki tłuszczowej). Z pewnością dla aktywnego fizycznie człowieka nie nadaje się serwatka białkowa. Znacznie lepszą propozycją są białka serwatkowe (WPC, WPI, WPH). Referencje: „Lactose intolerance” Asia Pac J Clin Nutr 2015;24(Suppl 1):S9-S13 [...]
[...] alternatywą są właściwe tłuszcze (wielonienasycone i jednonienasycone) oraz białka serwatkowe. Spożywanie większej ilości białka - czy to ma sens? Prawda czy fałsz? "Odżywki białkowe mają działanie prozdrowotne, jednak nie powodują utraty tłuszczu” - Gurprit Kaur i Pragya Pandey kolejny raz pokazali, że nie mają pojęcia, o czym próbują pisać. [...]
Początek roku stanowi doskonałą okazję do wyznaczenia nowych celów i skoncentrowania się na zdrowiu oraz dobrej kondycji. Wiele z nich obejmuje zmiany wizualne, a jednym z najczęściej powtarzanych postanowień nie jest tylko utrata kilogramów, lecz zdrowe i estetyczne zwiększenie masy ciała. Wiele kobiet pragnie osiągnąć sylwetkę, która jest [...]
[...] podawano od razu po treningu i następnie drugą porcję po 10 h regeneracji. Stwierdzono korzystny wpływ białka serwatkowego na moc beztlenową i siłę w grupie spożywającej białko serwatkowe. Wyniki tego badania sugerują, że białko serwatkowe nie tylko ma wpływ na syntezę białek mięśniowych, ale przyspiesza regenerację potreningową, w porównaniu [...]
„Diety detoksykacyjne” są ostatecznym przejawem obsesji na punkcie „czystego jedzenia”. Ustalmy na początku, iż „detoksykacja” zdaniem osób, które mają o tym pojęcie (np. lekarzy) polega głównie na niedostarczaniu do organizmu kolejnych toksyn. Niestety, jesteśmy otoczeni wieloma szkodliwymi związkami, wiele z nich akumuluje się w ustroju. Ile [...]
Aktualizacja 03.01.2023 Odżywka białkowa jest obowiązkową pozycją w diecie sportowca. Jej zadaniem jest przede wszystkim dostarczyć wysokiej jakości protein, które posłużą na cele budulcowe, regeneracyjne i odżywcze.